Bent U GEVANGEN in iemand's frame? Klik hier om te ontsnappen
 

Fietstocht naar Lapland - 1970

door Jan Boonstra

naar homepage naar fietspagina's goedkoop nederlandse reseller voor kleine webhost

***

Het bijzondere van dit reisverslag is dat de tocht zo lang geleden is gemaakt, in 1970. Niet dat het daardoor is gehavend door onnauwkeurigheden, want het dagboek zelf werd dagelijks ter plekke bijgehouden. Daar was ik heel konsekwent in. Het is ook de langste fietstocht geweest die ik ooit heb gemaakt. In 1980, tien jaar later, maakte ik er een album van, met behulp van een typemachine. Het onderstaande 'Voorwoord' is ook van toen ('Leningrad' heet tegenwoordig St. Petersburg). Internet bestond toen nog niet. In 1999, toen internet er wel was, heb ik deze www-versie gemaakt, mede vanwege gebrek aan verse fietstochten. Hoe stoffig het album ook was: het dagboek is origineel, daar heb ik geen woord aan verdraaid.

INDEX


Voorwoord

Het nu volgende reisverslag is een kopie uit het logboek dat ik iedere dag bijhield tijdens een fietstocht door Duitsland, Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken. De reis maakte ik in m'n eentje op een sportfiets met een 4 versnelling derailleur. Om de bagage tot een minimum te beperken logeerde ik in jeugdherbergen.

Het oorspronkelijke plan was om op de fiets naar Leningrad te gaan, via Finland. Dit bleek echter niet mogelijk: via het Russische reisbureau in Amsterdam kreeg ik geen toestemming de U.S.S.R. binnen te fietsen. Rusland heb ik echter niet laten vallen. Ik nam in mijn plan op om vanuit Lahti in zuid Finland een bezoek van vier dagen aan Leningrad te brengen.

Tot en met Leningrad heb ik mijn reisschema gevolgd. Het was m'n bedoeling om daarna rustig Finland wat te verkennen. Dan zou ik bij Vaasa de boot nemen om naar Zweden over te steken voor de reis terug naar huis.

Maar Finland leent zich niet voor een 'rustige verkenning'. Het weinig afwisselende landschap en de soms vrijwel onbewoonde streken nodigen uit tot het maken van flinke afstanden. Het weer was mij toen ook erg goed gezind en ik stoomde noordwaarts, tot boven de poolcirkel. Om de Botnische Golf heen ging de reis toen door Zweden naar huis terug. In totaal heb ik 4700 km gefietst, in precies 6 weken tijd. Het is een onvergetelijke tocht geworden.